Arduino schéma - arduino.sk

programování 8-bit portu

Programovanie arduina
Obrázok užívateľa
Príspevky: 64
Registrovaný: Str 30. Okt 2013 18:21:18
Bydlisko: ČR

programování 8-bit portu

Poslaťod Diego » Ned 10. Máj 2015 14:17:40

Ahoj. Potřeboval bych radu.
Chtěl bych naprogramovat libovolných 8 výstupních pinů abych k nim moch přistupovat najednou jako k jednomu portu. Něco jako OUT port.

Díky za nápady

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod posjirka » Ned 10. Máj 2015 18:39:32

co třeba zapátrat na internetu. Strýček Google není jsen továrna na peníze ....
http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search

Obrázok užívateľa
Príspevky: 64
Registrovaný: Str 30. Okt 2013 18:21:18
Bydlisko: ČR

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod Diego » Ned 10. Máj 2015 20:11:29

posjirka píše:co třeba zapátrat na internetu. Strýček Google není jsen továrna na peníze ....
http://translate.google.cz/translate?hl ... rev=search

Tohle znam. Me de o to poskladat si ten port z ruznych pinu. Cely port mi nezbyva :-(

Príspevky: 78
Registrovaný: Štv 04. Dec 2014 22:15:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod Robo Ulbricht » Ned 10. Máj 2015 20:19:56

To sa nedá. Ak máš voľné piny už len na rôznych portoch, budeš to musieť aspoň podeliť na skupinky, čo sú na jednom porte a posielať to tak po skupinách. V jednej inštrukcii sa to nedá urobiť.

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod posjirka » Ned 10. Máj 2015 20:59:41

přesně tak, jedině si udělat podfunkci, která ti registr vloží na předem nasatvené piny, ale je to pomalé.
Druhou variantou a ještě zlouhavější je použití 8-bitového registru.
Případně překopej zapoejní a uvolni si potřebné piny ....

Obrázok užívateľa
Príspevky: 64
Registrovaný: Str 30. Okt 2013 18:21:18
Bydlisko: ČR

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod Diego » Pon 11. Máj 2015 4:54:40

Moc jste mě nepotěšili ale dík za snahu ;)
Jediný kompletně využitelný port je port D, ale na něm je přerušení a sériový port takže ho využít nemůžu. A na ostatních je reset a krystal takže taky ne :(

Obrázok užívateľa
Príspevky: 133
Registrovaný: Štv 06. Nov 2014 12:06:09

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod budvar10 » Pon 11. Máj 2015 8:02:37


Obrázok užívateľa
Príspevky: 64
Registrovaný: Str 30. Okt 2013 18:21:18
Bydlisko: ČR

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod Diego » Pon 11. Máj 2015 9:41:09

A naky softwarovy reseni na arduino uno? Rychlost nemusi byt extra vysoka

Obrázok užívateľa
Príspevky: 133
Registrovaný: Štv 06. Nov 2014 12:06:09

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod budvar10 » Pon 11. Máj 2015 10:19:08

No už ako bolo napísané, ak nie sú na jednom porte ATmegy, tak cez register to naraz nepôjde. Vždy si ale môžeš napísať napr. vlastnú funkciu, v ktorej nastavíš 8bitovú premennú a funkcia to rozposiela do príslušných pinov, či už cez registre portov ATmegy, alebo nastavenie cez Arduino funkciu pre port (port je tu ekvivalent pinu na ATmega).

Obrázok užívateľa
Príspevky: 64
Registrovaný: Str 30. Okt 2013 18:21:18
Bydlisko: ČR

Re: programování 8-bit portu

Poslaťod Diego » Pon 11. Máj 2015 11:14:43

budvar10 píše:No už ako bolo napísané, ak nie sú na jednom porte ATmegy, tak cez register to naraz nepôjde. Vždy si ale môžeš napísať napr. vlastnú funkciu, v ktorej nastavíš 8bitovú premennú a funkcia to rozposiela do príslušných pinov, či už cez registre portov ATmegy, alebo nastavenie cez Arduino funkciu pre port (port je tu ekvivalent pinu na ATmega).

Tak jinak, napise mi nekdo tu funkci?:-) Me nenapada jak na to:-) Dik

Späť na Software