Arduino schéma - arduino.sk

Začátečník

Programovanie arduina
Príspevky: 20
Registrovaný: Štv 25. Dec 2014 18:17:17

Začátečník

Poslaťod westhuserlt » Štv 25. Dec 2014 18:24:52

Ahoj, při snaze o nahrání vzorového projektu (přiloženého k instalačnímu softwaru Arduina) se mi zobrazí tato chybová hláška: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Používám software ve verzi 1.0.6., hardware je http://www.dx.com/p/nano-3-0-atmel-atme ... .VJw5-F4jA.

Trošku bych ocenil odkaz na ověřený software, ověřené vzory a podobně, dostal sem to z druhé ruky a není vůbec vyloučeno, že je problém v Softwaru. Hlavně je problém, že k tomu nemám periferie, takže potřebuji něco, co otestuji jen s pomocí té integrované testovací diody.

Děkuji.

PS: http://img24.cz/images/56362291040029911837.jpg v určitých detailech toho obrázku se ty desky liší, tak jsem pro jistotu tu svou ofotil.

Príspevky: 20
Registrovaný: Štv 25. Dec 2014 18:17:17

Re: Začátečník

Poslaťod westhuserlt » Štv 25. Dec 2014 19:19:28


Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: Začátečník

Poslaťod posjirka » Štv 25. Dec 2014 20:55:19

Ta hláška znamená ze došlo k chybě při nahrávání. Předpokládám že si vybral špatný port nebo typ arduina. Ještě jednou to zkontroluj. Mě to dělá u arduina bez auto resetuje. Ještě je možné ze nemáš nahraný bootloader. Zkus to půjčit někomu zkusenejsimu ať to otestuje.

Príspevky: 20
Registrovaný: Štv 25. Dec 2014 18:17:17

Re: Začátečník

Poslaťod westhuserlt » Štv 25. Dec 2014 21:24:46

" Mě to dělá u arduina bez auto resetuje." tou větou myslíš co?
A bootloader...? Hele, dej mi nějakej zdroj informací, nejlépe ověřený zdroj, mám dost zkušeností s podobnými systémy (Siemens Logo, například) takže se s tím už nějak poperu.

Príspevky: 20
Registrovaný: Štv 25. Dec 2014 18:17:17

Re: Začátečník

Poslaťod westhuserlt » Pia 26. Dec 2014 12:16:52

VYŘEŠENO:

Ovladačem to u mě nebylo, ten přiložený funguje správně (je jediný, který jsem instaloval)

Tak nakonec vyřešeno: u mě byl problém s nastavením komunikace... V Tools sem musel na záložce Board vybrat správnej typ desky, a u Serial Portu zvolit COM4.

Kdyžtak přikládám osvědčený ovladač. Instalace setupem, zvolte soubor CH341SER.INF.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... d&id=45233

Ale hele, chtěl bych nějaký typ na zapojení a naprogramování zapojení s poťákem, prostě něco sofistikovanějšího :-) Mám jen tento základní program, kde mi bliká testovací "L" dioda, ale nemám k tomu žádné další periferie. :-)
Dá se tento program upravit i pro použití na mém NANU? http://www.arduino.cc/en/tutorial/potentiometer

http://img24.cz/images/74475244091290492011.jpg

Jinak, to origiální nano a to moje čínské mají probohezné porty... selský rozum mi říká, že je to na 99% procent jedno... pin 26 bude vždy 26, a je jedno, zda se označí číslem A0 anebo A7. takže tady je ten program, upravený pro mé NANO.

int potPin = 26; // select the input pin for the potentiometer
int ledPin = 13; // select the pin for the LED
int val = 0; // variable to store the value coming from the sensor

void setup() {
pinMode(ledPin, OUTPUT); // declare the ledPin as an OUTPUT
}

void loop() {
val = analogRead(potPin); // read the value from the sensor
digitalWrite(ledPin, HIGH); // turn the ledPin on
delay(val); // stop the program for some time
digitalWrite(ledPin, LOW); // turn the ledPin off
delay(val); // stop the program for some time
}

Kam mám ale fyzicky zapojit tu diodu, a jak určím, při jaké napěťové hodnotě se mi ta dioda zapne/vypne?
Naposledy upravil westhuserlt dňa Pia 26. Dec 2014 13:38:29, celkovo upravené 3

Príspevky: 13
Registrovaný: Sob 29. Nov 2014 16:10:07

Re: Začátečník

Poslaťod sraj » Pia 26. Dec 2014 13:17:48

nooó, ono si treba trošku aj niečo prečítať, na internete je to hafo,
existuje aj e-book http://mirobozik.sk/Tags/Arduino
alebo aj tu http://arduino.cz/
proste treba sa trošku aj posnažiť

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: Začátečník

Poslaťod posjirka » Pia 26. Dec 2014 15:41:51

ahoj, to uatoresertuje má být správně Auto REset. To víš v mobilu T9 je někdy peklo.
Pokud nemáš zapojený pin RESET na Arduinu s Pinem RESET na programátoru tak musíš na začátku programování podržet tl. RESET a pak teprve spustit sekvenci programování. Na to se dostaneš až po nějákem čase kdy si budeš dělat klony pro vlastní potřebu. mimo to CH341 je jeden z nejhorších převodníků USB/UART pro arduino už jen tím , že ztrácíš přístup na ostatních počítačích bez ovladače. Tak jsem tu chybu už jednou udělal a nikdy více. No k tomu programování : tady tě bohužel nikdo za ručičku nepovede.Max tě kopne kam se jít podívat ale uvědom si že nejsme PLACENÍ učitelé a že tímto trávíme svůj čas. Pokud chceš pomoct s problémem typu nevím jak převést binární číslo do hex tak to ti klidně poradíme,ale začátky si musí každý prošlánout sám.

Ten program není o napě´tové hladině svítí / nesvítí ale hodnoutou 0-1023 (podle natočení potenciometru) si určuješ dobu svitu/nesvitu (delay(val); // stop the program for some time)

možná by pomohlo podívat se do Referenské příručky (Language Reference) je součástí každé instalace Arduino IDE v HELP nebo na webu http://arduino.cc/en/Reference/HomePage

Obrázok užívateľa
Príspevky: 133
Registrovaný: Štv 06. Nov 2014 12:06:09

Re: Začátečník

Poslaťod budvar10 » Sob 27. Dec 2014 8:20:33

Prehodené porty sa dajú vyriešiť v ../hardware/arduino/variants/nazov_dosky/pins_arduino.h potom ešte treba upraviť boards.txt aby tam bol správny adresár pre názov dosky a reštart IDE ak je naštartované.

Späť na Software