Arduino schéma - arduino.sk

Správne zapojené tlačidlo?

Všetko ohľadne arduina a jeho odnoží
Príspevky: 35
Registrovaný: Uto 23. Dec 2014 2:15:50

Správne zapojené tlačidlo?

Poslaťod martinius96 » Ned 15. Nov 2015 20:31:00

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či som v programe Fritzing správne zapojil tlačidlo.. ide o to, že pracujem so vstupmi: int tlacidlo PIN 8 a int A 0. Keď sa tlačidlo stlačí, práca - semafór sa prepne do poruchového stavu na základe podmienky if/else, chcem teda vedieť, či je zapojenie správne. Vďaka.
Obrázok

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: Správne zapojené tlačidlo?

Poslaťod posjirka » Ned 15. Nov 2015 21:17:51

obrázek není celý, ale schází mi tam pull-up odpor

Príspevky: 35
Registrovaný: Uto 23. Dec 2014 2:15:50

Re: Správne zapojené tlačidlo?

Poslaťod martinius96 » Ned 15. Nov 2015 22:17:09

Celý obrázok tu:
Pull up odpor pripojiť k GND z tlačidla? Nevadí, že ho napájam 5V? nie som si istý, ako som to mal vtedy, keď som to mal hotové.
Obrázok

Príspevky: 74
Registrovaný: Štv 04. Dec 2014 22:15:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Správne zapojené tlačidlo?

Poslaťod Robo Ulbricht » Ned 15. Nov 2015 23:01:33

Nie je to dobre, lebo si skratuješ 5 V na GND. Na tej ľavej strane tlačidla sú dva piny navzájom interne prepojené.

Musí tam byť pull-up rezistor (napr. 10k), ktorý ti dvihne napätie na ľavej strane tlačidla na 5 V a druhú stranu tlačidla pripájaš na GND. Pri stlačení tlačidla sa obvod uzavrie a začne prúdiť prúd, čo spôsobí, že bude na ľavej strane tlačidla vtedy 0 V. A na ľavej strane to aj meriaš a tam si pripojíš digitálny pin, ktorým zisťuješ, či je logická jednotka (nestlačené) alebo nula (stlačené).

Dá sa použiť aj interný pull-up, čo je priamo na digitálnych vstupoch, ale je treba ho vtedy programovo zapnúť.

Príspevky: 35
Registrovaný: Uto 23. Dec 2014 2:15:50

Re: Správne zapojené tlačidlo?

Poslaťod martinius96 » Pon 16. Nov 2015 1:04:05

Myslím, že som to zle pochopil a že je to stále zle.. mohli by ste mi to prosím vás prepojiť správne?
Obrázok

Príspevky: 74
Registrovaný: Štv 04. Dec 2014 22:15:58
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Správne zapojené tlačidlo?

Poslaťod Robo Ulbricht » Pon 16. Nov 2015 11:50:19

Pin 8 treba pripojiť na druhu stranu ku miestu, kde je rezistor. Takto by to stále meralo 0. Po prepojení bude merať 5 V, keď je tlačidlo nestlačené a 0 keď je stlačene.

Späť na Hardware