Arduino schéma - arduino.sk

PID trojstavová regulácia.

Vaše nápady a pomoc s Vašimi projektami
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 19. Jan 2015 0:16:45

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod Finkis » Štv 12. Feb 2015 23:37:02

Pozeral som ten kod. Je tam hodne cidiel preto pevne adresy. Robievam montaz zariadeni kde tie cidla musim presne nadefinovat a kazdemu meraniu sa prideluje jedno cidlo.V tom odkaze co som nasiel su cidla na Bojler, kotol, Aku nadrz, cirkulacku, teplotu pre riadenie trojcestneho ventilu tak sa necudujem, ze to tam definuje.
Ja som tiez zacal riesit ekvitermiku no nie je cas sa s tym moc zabavat.

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod posjirka » Pia 13. Feb 2015 12:28:09

jojo času je málo ... ty pevné adresy mi vadí v tom, že při výměně 1 čidla musíš dohledat zdrojáky, upravit je a znovu nahrát. Když jsem řešil regulaci kostela dal jsem tam kromě uživatelského menu taky menu pro servis, ve kterém si pro každé čidlo můžu nastavit adresu, která se mi uloží do EEPROM. Je to právě ten rozdíl mezi "to stejně budu obsluhovat jen já" a " "profi" zařízením", které se dá bez velkých zásahu dále šířit a obsluhovat. Proto se na HOBBY zařízení dívají lidi přes prsty, že je to jen pro kutily a nemá to masivní využití. Pak najdeš to samý za 5 násobné prachy (ano je tam reklama, certifikáty, lidská práce,..) co neumí ani 1/2 toho cos udělal a je to považováno za špičku ...
Proto jsem začal navrhnovat DINDUINO a doufám že až budu ve fázy, kdy budu s modelem naprosto spokojen, že jej vyšlu do svět pro volné použití, bez zdrojů z nabiječek a displayů uchycených do tavného lepidla...

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 17:48:18

Finkis píše:Pozeral som ten kod. Je tam hodne cidiel preto pevne adresy. Robievam montaz zariadeni kde tie cidla musim presne nadefinovat a kazdemu meraniu sa prideluje jedno cidlo.V tom odkaze co som nasiel su cidla na Bojler, kotol, Aku nadrz, cirkulacku, teplotu pre riadenie trojcestneho ventilu tak sa necudujem, ze to tam definuje.
Ja som tiez zacal riesit ekvitermiku no nie je cas sa s tym moc zabavat.

Finkis ďakujem za typ. Som len úplný začiatočník, ale ten kód sa mi páči. Je tam všetko čo sa dá použiť, web server, serialová komunikácia a regulácia je sa z čoho učiť. Zatiaľ sa snažím ten kód rozlúsknuť. Je to pre mňa trochu iný systém písania kódu. Zatiaľ sa mi nepodaril skompilovať hlási mi chyby.

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 18:03:45

posjirka píše:jojo času je málo ... ty pevné adresy mi vadí v tom, že při výměně 1 čidla musíš dohledat zdrojáky, upravit je a znovu nahrát. Když jsem řešil regulaci kostela dal jsem tam kromě uživatelského menu taky menu pro servis, ve kterém si pro každé čidlo můžu nastavit adresu, která se mi uloží do EEPROM. Je to právě ten rozdíl mezi "to stejně budu obsluhovat jen já" a " "profi" zařízením", které se dá bez velkých zásahu dále šířit a obsluhovat. Proto se na HOBBY zařízení dívají lidi přes prsty, že je to jen pro kutily a nemá to masivní využití. Pak najdeš to samý za 5 násobné prachy (ano je tam reklama, certifikáty, lidská práce,..) co neumí ani 1/2 toho cos udělal a je to považováno za špičku ...
Proto jsem začal navrhnovat DINDUINO a doufám že až budu ve fázy, kdy budu s modelem naprosto spokojen, že jej vyšlu do svět pro volné použití, bez zdrojů z nabiječek a displayů uchycených do tavného lepidla...

Posjirka máš pravdu. Ja pracujem v teplárenskej spoločnosti a používam profi regulátory ktoré su drahé a aj soft na programovanie nie je voľne prístupný, protokoly komunikácie má tiež skoro každý svoje. Arduino ma zaujalo a hlavne keď sa mi podaril projekt ovládanie čerpadla UK. Je to dobrý pocit keď sa niečo podarí a funguje. Dnes idem vyskúšať tvoj kód na výstup požijem led aby som videl ako spínajú výstupy na relé. Zaujal ma veľmi kód ktorí našiel Finkis ale este som ho nepochopil. Nechápem ako to funguje Príklad:
#define DEBUG 0 // All these switches are for debugging purposes only. Tamper at your own peril.
#define NETWORK 1 // Enable/disable the ethernet module
#define RTC_CLOCK 0 // Enable the RTC which you probably don't need
#define REGULATION 1 //
#define EEPROM_BACKUP 1 // Regulation and this go together, as they're related to the mixing valve actuator.
#define SET_TIME 0 // Reset the RTC time on next load
Nechápem či tie podprogramy mám tiež niekde nahrať do IDE alebo netreba. Stále mi hlási chyby v kompilácií.
Viem budete sa mi smiať že to nechápem ale to robím asi naopak. Najskôr skúšam a potom sa učím ako to funguje. A hlavne keď neovládam EN jazyk. Ale translator trochu pomáha.

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 18:08:25

Už mám objednané arduino NANO, ethernet, RTC a 20X4 I2C Display. V pondelok to budem mať. Doma mám arduino mini pro, arduino uno , snímače DS18B20 a 16X2 I2C display na pokusy. Samozrejme a jedno funkčné zariadenie v kotolni.

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 21:17:59

Posjirka skúšal som tvoj projekt. Namiesto relé som použil led. Na začiatku mi nechcelo načítať snímač a hlásilo chybu. Až potom som si všimol chybu v kóde:
if (teplotaMerena = -127 ) { // -127 st C znamena chyba cidla
Serial.print("chyba cidla.... zaviram servo");
heart = 1; // mame chybu
uberServo(); // uber servo
Chýba tam znak ==.teplotaMerena mala vlastne priradenú hodnotu -127, to spôsobovalo chybu. Potom to už pracovalo normálne. Len presne ako som písal. Ak je zotrvačnosť kúrenia dlhšia, tak ventil bude otvárať alebo zatvárať do krajných polôh. To záleží aj na čase otvárania samotného ventilu. Skúšal som aj simulovať poruchy a všetko ide bez chybičky.

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod posjirka » Pia 13. Feb 2015 21:44:32

Moje chyba ... Samozrejme tam patri == jinak prirazujes hodnotu a neporovnavas. Neni problem spinat posun serva po 1% a pak cekat na odezvu. Podle me je rychlost serva dost mala a nemelo by se dostavat sveolne do krajnich hodnot. Katdopadne nove myslenky a principu jsou vzdy vitany. Ty errory pri kompilaci ti hlasi pro jeden ze 2 duvodu. Nepises co je to za hlaseni tak popisu obe dve. Bud mas nastaven jiny typ boardu ci cislo portu. Druha a pravdepodobnejsi ... Nemas stazene a instalovane vsechny knihovny.
Mimo to .... #define xxx 5 je vlastne definice konstant. Urcite sis vsiml ze se na konci nepise ; . je to tak ze si nadefinujes slova za hodnoty a dale pouzivas jen slova. Pri kompilaci se slova nahradi za hodnoty takze ti pasivni hodnoty neberou ram pamet. Pouziva se pro urceni typickych stavu nebo prirazeni pinu k funkci. Tak si napises a odzkousis co potrebujes a kdyz mas pak problem s navrhem pcb muzes si pozmenit i/o bet velkeho zkoumani a nahrazovani v programu. Beztak bys na neco zapomel a pak to hledal. Velmi uzitecna funkce.

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 23:21:28

Chcel som vedieť načo sú tieto súbory. Niesú potrebné v IDE?https://github.com/biuklija/Central_Heating_Regulation/tree/master/central_heating_regulation
Skúšal som stiahnúť z viacerých zdrojov knižnicu etherCard ale nepozná ich. Nezafarbí v kóde. Posjirka neskúsil by si to skompilovať?

výpis:
Arduino: 1.5.7 (Windows 8), Board: "Arduino Uno"

In file included from Central_Heating_Regulation.ino:28:0:
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:168:26: error: 'prog_char' has not been declared
static void browseUrl (prog_char *urlbuf, const char *urlbuf_varpart,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:169:26: error: 'prog_char' has not been declared
prog_char *hoststr, prog_char *header,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:169:46: error: 'prog_char' has not been declared
prog_char *hoststr, prog_char *header,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:171:26: error: 'prog_char' has not been declared
static void browseUrl (prog_char *urlbuf, const char *urlbuf_varpart,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:172:26: error: 'prog_char' has not been declared
prog_char *hoststr,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:174:25: error: 'prog_char' has not been declared
static void httpPost (prog_char *urlbuf, prog_char *hoststr,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:174:44: error: 'prog_char' has not been declared
static void httpPost (prog_char *urlbuf, prog_char *hoststr,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:175:25: error: 'prog_char' has not been declared
prog_char *header, const char *postval,
^
C:\Users\kolenciakj\Documents\Arduino\libraries\ethercard-master/EtherCard.h:208:26: error: 'prog_char' has not been declared
static bool dnsLookup (prog_char* name, bool fromRam =false);
^
In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:28:0,
from C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\libraries\SPI/SPI.h:15,
from Central_Heating_Regulation.ino:23:
Central_Heating_Regulation.ino:78:16: error: variable 'website' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
Central_Heating_Regulation.ino:85:19: error: variable 'htmlHeader' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
Central_Heating_Regulation.ino: In function 'void setup()':
Central_Heating_Regulation.ino:147:15: error: 'writecharLCD' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:149:11: error: 'clearLCD' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:192:11: error: 'pumpMode' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:206:9: error: 'goTo' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:210:23: error: 'regulationStateOnLCD' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino: In function 'void loop()':
Central_Heating_Regulation.ino:217:12: error: 'webServer' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:219:14: error: 'readButtons' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:220:12: error: 'stopServo' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:221:12: error: 'checkMode' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:222:27: error: 'readAndPrintTemperatures' was not declared in this scope
Central_Heating_Regulation.ino:227:19: error: 'logTemperatures' was not declared in this scope

This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
enabled in File > Preferences.

Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 19. Jan 2015 0:16:45

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod Finkis » Pia 13. Feb 2015 23:30:57

Prejdi o stranku vyssie je tam zip download ked to rozbalis natiahne ti to komplet vsetky subory ino do arduino kompilatora. Chybaju ti tam kniznice preto tie chyby v kompilacii.
Ja mam tieto chyby:


In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/Arduino.h:28:0,
from C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr\cores\arduino/SPI.h:15,
from central_heating_regulation.ino:23:
central_heating_regulation.ino:78:16: error: variable 'website' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
central_heating_regulation.ino:85:19: error: variable 'htmlHeader' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
Chyba kompilace.

ethercard-master som nasiel na nete no tie Arduino.h a SPI.h mi nebere a mam ich pridane. Mozem ti poslat ethercard-master posli mail na SS.
Naposledy upravil Finkis dňa Pia 13. Feb 2015 23:54:56, celkovo upravené 2

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 23:34:20

Finkis píše:Prejdi o stranku vyssie je tam zip download ked to rozbalis natiahne ti to komplet vsetky subory ino do andruino kompilatora. Chybaju ti tam kniznice preto tie chyby v kompilacii.

Myslíš toto?
Create README.md

latest commit d6d14fe46f
biuklija biuklija authored on 11 Jan 2014
central_heating_regulation Initial code a year ago
.gitattributes Initial code a year ago
.gitignore Initial code a year ago
README.md Create README.md a year ago
README.md

Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 19. Jan 2015 0:16:45

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod Finkis » Pia 13. Feb 2015 23:43:38

JK_Soft píše:
Finkis píše:Prejdi o stranku vyssie je tam zip download ked to rozbalis natiahne ti to komplet vsetky subory ino do andruino kompilatora. Chybaju ti tam kniznice preto tie chyby v kompilacii.

Myslíš toto?
Create README.md

latest commit d6d14fe46f
biuklija biuklija authored on 11 Jan 2014
central_heating_regulation Initial code a year ago
.gitattributes Initial code a year ago
.gitignore Initial code a year ago
README.md Create README.md a year ago
README.md


https://github.com/biuklija/Central_Hea ... master.zip

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 23:46:47

Ano to mam stiahnute. Ale čo ďalej.

Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 19. Jan 2015 0:16:45

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod Finkis » Pia 13. Feb 2015 23:48:43

JK_Soft píše:Ano to mam stiahnute. Ale čo ďalej.

Rozbal to do adresara a klikni na central_heating_regulation.ino nataha to vsetky podprogramy

Príspevky: 37
Registrovaný: Pon 15. Sep 2014 13:29:24

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod JK_Soft » Pia 13. Feb 2015 23:57:00

Finkis píše:
JK_Soft píše:Ano to mam stiahnute. Ale čo ďalej.

Rozbal to do adresara a klikni na central_heating_regulation.ino nataha to vsetky podprogramy

Už som zúfalý keď to otvorím tak mi spusti kompilátor s tým kódom. A čo tie ostatné súbory.ino?

Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 19. Jan 2015 0:16:45

Re: PID trojstavová regulácia.

Poslaťod Finkis » Sob 14. Feb 2015 0:01:46

JK_Soft píše:
Finkis píše:
JK_Soft píše:Ano to mam stiahnute. Ale čo ďalej.

Rozbal to do adresara a klikni na central_heating_regulation.ino nataha to vsetky podprogramy

Už som zúfalý keď to otvorím tak mi spusti kompilátor s tým kódom. A čo tie ostatné súbory.ino?


Ja som to natiahol do jedneho adresara a spustil som len central_heating_regulation.ino ostatne mi natahalo ako zalozky samo.

PredchádzajúciĎalší

Späť na Projekty vo fáze vývoja