Arduino schéma - arduino.sk

Tester úsporných žiaroviek

Kompletné projekty s návodom a zdrojovým kódom
Príspevky: 89
Registrovaný: Uto 03. Jún 2014 21:48:35
Bydlisko: Košice Slovakia

Tester úsporných žiaroviek

Poslaťod kosice4 » Pon 14. Júl 2014 21:38:21

Stalo sa mi, že som si kúpil novú úspornú žiarovku a namontoval som ju do vonkajšej lampy vo výške 5m.
Žiarovka svietila dokopy asi 10 minút a prestala. Tak som šiel na druhý deň vymeniť do obchodu. Prišiel som domov, zase vytiahol rebrík a vymenil som ďalšiu žiarovku, ktorá svietila o niečo dlhšie a to do druhého dňa.
Niekto si povie, veď nič sa nedeje, vymenia zase v obchode a nikoho nezaujíma, že do toho obchodu je potrebné sa vrátiť a stojí to peniaze a čas. Ani nehovorím ako rád mením žiarovky v 5 m výške na rebríku.
Tak som rozmýšľal a napadlo ma Arduino ako tester úsporných žiaroviek. Skomolil som si na to jednoduchý sketch. Funkciu delay moc nemusím, tak je to spravené s millis. Stačí pripojiť jedno relé k Arduinu a pekne sa testuje žiarovka. Keď som bol druhý krát meniť žiarovku tak som si kúpil ďalšie 3 žiarovky. Všetky 4 žiarovky prešli po jednom dni testovania a jedna svieti už asi 3 deň v spomínanej lampe. Použil som Arduino Nano a modul relé.

Nech sa páči testujte úsporné žiarovky pred montážou :)

unsigned long aktualnyCas; //aktualny cas
unsigned long predosliCas; //cas poseldnej akcie
boolean ziarovka_svetlo; // premenna pre stav ziarovka
int ziarovka = 11; //port ziarovka

void setup() {
pinMode(ziarovka, OUTPUT);
}

void loop(){
aktualnyCas = millis(); //pozreme sa na hodinky
if(ziarovka_svetlo){ //potrebujem ziarovku zhasnout alebo rosvietit?
if(aktualnyCas - predosliCas > 30000) {
predosliCas = aktualnyCas;
ziarovka_svetlo=LOW; //zhasni ziarovka
}
}else if(aktualnyCas - predosliCas > 60000) { //potrebujem ziarovku zhasnout alebo rosvietit? //pokud zhasnout ubehlu uz 1000ms od posledni akce?
predosliCas = aktualnyCas;
ziarovka_svetlo=HIGH; //rozsviet ziarovku
}
digitalWrite(ziarovka, ziarovka_svetlo); //aktualizacia stavu ziarovka
}
Ďakujem za pomoc posjirka, Diego, Xeram a barado :)

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: Tester úsporných žiaroviek

Poslaťod tomXX » Uto 15. Júl 2014 12:04:19

Tomuto hovorim overkill... Toto dokazes urobit s jednym tranzistorom, odporom a kondenzatorom, ked chces byt velky pan, tak s jednou 555-kou. Ale ked je Nano po ruke, za 2 ecka z Ciny, tak sa to tiez da.
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Príspevky: 89
Registrovaný: Uto 03. Jún 2014 21:48:35
Bydlisko: Košice Slovakia

Re: Tester úsporných žiaroviek

Poslaťod kosice4 » Str 16. Júl 2014 12:25:01

Milý tomXX každý kto začína by tu privítal viac hotových projektov, hoci aj jednoduché príklady.
Väčšinou ak som sa tu niečo pýtal, Tvoje odpovede boli google a pod., ktoré vieš ako pomôžu.
Nič vo zlom, ale každý raz začínal :)
Ďakujem za pomoc posjirka, Diego, Xeram a barado :)

Obrázok užívateľa
Príspevky: 64
Registrovaný: Str 30. Okt 2013 18:21:18
Bydlisko: ČR

Re: Tester úsporných žiaroviek

Poslaťod Diego » Str 16. Júl 2014 19:23:19

kosice4 píše:Milý tomXX každý kto začína by tu privítal viac hotových projektov, hoci aj jednoduché príklady.
Väčšinou ak som sa tu niečo pýtal, Tvoje odpovede boli google a pod., ktoré vieš ako pomôžu.
Nič vo zlom, ale každý raz začínal :)

souhlasim ;-)

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: Tester úsporných žiaroviek

Poslaťod tomXX » Pia 18. Júl 2014 8:55:41

Ale no, sorry ak som sa niekoho dotkol, nemyslel som to zle. Arduino a jeho klony su teraz moderne, ale niektore veci sa daju fakt riesit z diskretnych suciastok, len to vyzaduje fakt nejake skusenosti s elektrotechnikou, v principe blbovzdorne, za par eurocentov, bez programovania (rozne blikania, stmievania, komparatory...).

A to ze dam link na clanok z webu, pripadne odkazem na google, to mi ozaj nemajte za zle. Ak nalinkujem priamo stranku, mozte byt fakt len radi, ze som vam usteril cas - a zrovna vam obom som poradil konkretne niekolko krat. Hadam necakate ze budem programovat za vas... ak sa chcete nieco naucit, treba hladat, citat, skusat, ladit :)

Este raz sorry, ak som sa niekoho dotkol.
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Späť na Hotové projekty