Arduino schéma - arduino.sk

IQ domcek

Automatizácia v dome / byte. Monitorovanie zariadení a ich riadenie...
Príspevky: 21
Registrovaný: Pon 11. Feb 2013 12:57:54

IQ domcek

Poslaťod Korko » Uto 07. Okt 2014 13:46:37

Cawte
prave som PN tak mam cas vyrabat RS do domceka.
Zariadenie bude riadit kurenie , vetranie, osvetlenie pri vypadku el. napatia - ak bude von dostatocna tma (solarom nabijana 12V autobateria),
pohon cerpadla pre akumulacne kurenie so sporaka - taktiez z baterky cez menic (ak nebude stava), zaroven bude obsahovat GSM alarm, ktrory som uz publikoval ,len jeho vyssia verzia - bez delay, dym alebo ohen v podkrovi -hlavne dym v oblasti komina.

Mozog - Arduino MEGA, dotykovy display - FT 843 od 4D, teplota a vlhkost 4xDHT11+2xDHT22, 5V rele modul 16x, modem Siemens C35, dialkove ovládanie na alarm a vonkajsie svetla, hodiny DS1307.

Mam to na 70% nahadzane v rozvadzaci , zatial neucesane. Program rastie postupne ako pridavam rozne moduli. To kinderko :-D
je obal pre tranzistorovy LevelShifter 5-3,3V +3,3V zdroj (LM317). Este tomu dam tvar.
Chyba mi este dorobit plosak so vstupnými svorkami , LED a Piezo indykacia a hodiny. snad to pomestim.

Mam jeden problem s dotykacom. prepinanie obrazoviek. ide o to ze ked chcem prepnut obrazovku tak mi ju prepne aj 10 krat, podla toho ako dlho to drzim. teda som pouzil pauzu (nie delay) a citam dotyk kazdych 300 ms. ale nefunguje to korektne - musim sa trafit do taktu.
Skusim to urobit cez pocitadlo dotyku.
Otazka - pouzit to pocitadlo, a podmienku , alebo ma na to ardas konkretnu funkciu ?

Zatial v je to vstave vid. prilohy, obrazoviek bude asi 6 a program ma uz asi 1200 riadkov a zo 300 este pribudne, zacinam sa v nom stracat :-D
Prílohy
IMAG0260.jpg
IMAG0263.jpg
IMAG0261.jpg

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: IQ domcek

Poslaťod tomXX » Str 08. Okt 2014 7:44:38

Pridaj si nejakú boolean premennú "button_held" :) alebo teda "finger_held"
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Príspevky: 21
Registrovaný: Pon 11. Feb 2013 12:57:54

Re: IQ domcek

Poslaťod Korko » Str 08. Okt 2014 12:12:34

Dik, uz som to poriesil cez podmienku tak, ze : IF(dotyk==0){ pauzamilis =0;} else {pauzamilis=500;}
Teraz sa to bezi pekne ,kym netuknem na obrazovku to frci fullspeed , vykona prikaz a cita obrazovku az o 500ms.
teda reaguje na kazdy dotyk , a ak nedrzim stlacene viac ako 500 ms tak neprepina do blba.
Ale ten boolean si mrknem, zatial som tu funkciu nepouzil.

Este ma teraz napadlo, ako zapisujete cislo s desatinou ? . Meram napatie autobaterie tak, ze FLOAT z analreadu konvertujem na INT , tuto hodnotu zapisem ako cele cislo , nasledne FLOAT-INT * 10 = INT desatina . Zapisem ako cele cislo umiestnene za deastinnu ciarku - ta je obycajny text.
Pri merani baterky to funguje.
Potrebujem to ale aplikovat aj na TEPLOMER (DHT11) poprípade je mozne FLOAT hodnotu zaokruhlit na cele cislo .
INT x=29,9 znamena x=29 , ja potrebujem aby to bolo zaokruhlene na 30 . Ide o to aby mi nespustalo kurenie pri rozdiele 0,1 od nastavenej teploty.
Zatial som dal toleranciu +-1 °C, co mi postacuje, ale ak sa to da inak , uvitam pomoc.


Vdaka.

Príspevky: 21
Registrovaný: Pon 11. Feb 2013 12:57:54

Re: IQ domcek

Poslaťod Korko » Ned 12. Okt 2014 23:22:32

nasrat...
Tak som si zarobil, odpalil som 2 x DHT11 a 1x DHT22 + mobil.
Chcel som posilnit 7805 paralelnym zapojenim , ale bola vadna . takze 14V na cidla aj na telefon.
Vsetko ostatne prezilo fuu. Od teraz budem kazdu suciastku merat.

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: IQ domcek

Poslaťod tomXX » Pon 13. Okt 2014 11:57:07

Korko píše:nasrat...
Tak som si zarobil, odpalil som 2 x DHT11 a 1x DHT22 + mobil.
Chcel som posilnit 7805 paralelnym zapojenim , ale bola vadna . takze 14V na cidla aj na telefon.
Vsetko ostatne prezilo fuu. Od teraz budem kazdu suciastku merat.

Blbééé, prečo si tam nedal PNP tranzistor, o paralelnom zapojení lieárnych stabilizátorov som ešte nepočul :shock:
Prílohy
Rangkaian-Power-Supply-5V-5A-MJ2955.jpg
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Príspevky: 174
Registrovaný: Ned 16. Mar 2014 23:22:00

Re: IQ domcek

Poslaťod posjirka » Pon 13. Okt 2014 22:03:20

lineární stab. jdou dát paralelně , ale musí být chráněny proti opačnému proudu. Určitě je lepší použít posilovací tranzistor ...
já to te´d řeším tak, že mám 3 stabilizátory a ty napájí nezávislé periferie (mikroproc. + LCD, 4xrelé, zdroj pro ext. aplikace)
měl jsem strach z toho, že místo aby mi zkrat např. vlhkem na vzdáleném čidle neshodil i procesor.
Potřebuji vidět, že tam mám chybu a né černou obrazovku ....

Príspevky: 21
Registrovaný: Pon 11. Feb 2013 12:57:54

Re: IQ domcek

Poslaťod Korko » Str 15. Okt 2014 13:27:23

tiez som to riesil , procak -LM317 na 7V - vlazne
telefon + 6xDHT -7805 samostatna. - vlazne
ale 1x 7805 na 8xrele modul i napriek chladicu do 5 min. do cervena.
pri tom odber je 600 mA, 1/2 z tabulkovy hodnot 7805.
skor bude problem ze to ide z 12 V , mozno by to chcelo predradit 7809 nech si to rozdelia
no robim zo suplika, kedze byvam 70 km od najblizsieho mesta s el. predajnou. a 5€ za dopravu pri centových suciastkach mi pride moc.
Tranzistor som nasiel KD 616 - PNP 10 A idem skusit to zapojenie a uvidim.
Este som rozmyslal nad:
http://www.dx.com/p/adjustable-step-dow ... D5ZY8Zxl9A
3 € postovne zdarma, len to cakanie.
chlapik tam pise ze ide z 15V , a staly odber 2,5A je to horuce ale slape.

K ciernej obrazovke : vybral som levelshifter s kinderka, urobil krabicku a dal plochy kablik cca 15 cm.
zacalo to robit skazu. skusal som tienenie , spomalit SPI a furt nic.
musel som skratit vsetky kable na minimum.

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: IQ domcek

Poslaťod tomXX » Str 15. Okt 2014 20:06:55

Korko píše:tiez som to riesil , procak -LM317 na 7V - vlazne
telefon + 6xDHT -7805 samostatna. - vlazne
ale 1x 7805 na 8xrele modul i napriek chladicu do 5 min. do cervena.
pri tom odber je 600 mA, 1/2 z tabulkovy hodnot 7805.
skor bude problem ze to ide z 12 V , mozno by to chcelo predradit 7809 nech si to rozdelia
no robim zo suplika, kedze byvam 70 km od najblizsieho mesta s el. predajnou. a 5€ za dopravu pri centových suciastkach mi pride moc.
Tranzistor som nasiel KD 616 - PNP 10 A idem skusit to zapojenie a uvidim.
Este som rozmyslal nad:
http://www.dx.com/p/adjustable-step-dow ... D5ZY8Zxl9A
3 € postovne zdarma, len to cakanie.
chlapik tam pise ze ide z 15V , a staly odber 2,5A je to horuce ale slape.

K ciernej obrazovke : vybral som levelshifter s kinderka, urobil krabicku a dal plochy kablik cca 15 cm.
zacalo to robit skazu. skusal som tienenie , spomalit SPI a furt nic.
musel som skratit vsetky kable na minimum.


No vieš ako to je s lineárnymi stab., výkonová strata = (Vin - Vout) * I , takže ak tam máš napr. 12V AC trafo, to je po usmernení a vyfiltrovaní povedzme 17V, naprázdno aj 20V, mínus 5V = 15V * 0,6A = 9W. Ja osobne používam step-down aj pre výrobu 3,3V z 5V (pre ENC28J60), ktorý má odber cca 250mA. Stačí jeden MC34053 za pár centov, jedna schottky dióda, cievka, kondík a pár odporov a je to :) Len treba mať doma kopu súčiastok, už som minul majland, plné šuflíky... som zvedavý kedy to všetko pomíňam :lol:

http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Príspevky: 21
Registrovaný: Pon 11. Feb 2013 12:57:54

Re: IQ domcek

Poslaťod Korko » Str 15. Okt 2014 23:36:16

No napajam to z ATX zdroja - 12V zarucenych a bude to cisto na 12V autobaterii , aby to bolo nezavisle od siete.
Suciastky pitvam zo starych plosakov . supliky su plne iných somarin.
Skusil som to KD616 a 5W odpor len 10 Ohm. nic ine som nenasiel. zatazil som 2A asi na 20 sek. bez chladica -uprazil by si na tom slaninu, ked pripocitam este chladic , tak by to bolo kus zeleza.
Skusil som ale 78l05 maly 100mA stabik, diodu k zemi a 3A NPN tranzik na vystup s chladicom . Polovicu rele modulu - 4 cievky ,po 2 hodinach som udrzal prst na chladici. Tak som to urobil 2x ( na kazdy rele mudul zvlast ) dohodol sa sam zo sebou ze nebudem dlhodobo spinat viac ako 8 relatok.
Elektronik niesom , teda nepoznam zapory tohto zapojenia , ale frci to a to je pre mna podstatne.

Este taky postreh , ked vypnem neonku co mam nad stolom kde mam ten rozvadzac , tak zblne display. Myslel som ATX PC zdroj bude kvalitne odfiltrovany,
alebo je to v niecom inom ?

Príspevky: 2
Registrovaný: Štv 27. Nov 2014 6:26:34

Re: IQ domcek

Poslaťod dudo02 » Štv 27. Nov 2014 6:52:23

Korko píše:Cawte
prave som PN tak mam cas vyrabat RS do domceka.
Zariadenie bude riadit kurenie , vetranie, osvetlenie pri vypadku el. napatia - ak bude von dostatocna tma (solarom nabijana 12V autobateria),
pohon cerpadla pre akumulacne kurenie so sporaka - taktiez z baterky cez menic (ak nebude stava), zaroven bude obsahovat GSM alarm, ktrory som uz publikoval ,len jeho vyssia verzia - bez delay, dym alebo ohen v podkrovi -hlavne dym v oblasti komina.

Mozog - Arduino MEGA, dotykovy display - FT 843 od 4D, teplota a vlhkost 4xDHT11+2xDHT22, 5V rele modul 16x, modem Siemens C35, dialkove ovládanie na alarm a vonkajsie svetla, hodiny DS1307.

Mam to na 70% nahadzane v rozvadzaci , zatial neucesane. Program rastie postupne ako pridavam rozne moduli. To kinderko :-D
je obal pre tranzistorovy LevelShifter 5-3,3V +3,3V zdroj (LM317). Este tomu dam tvar.
Chyba mi este dorobit plosak so vstupnými svorkami , LED a Piezo indykacia a hodiny. snad to pomestim.

Mam jeden problem s dotykacom. prepinanie obrazoviek. ide o to ze ked chcem prepnut obrazovku tak mi ju prepne aj 10 krat, podla toho ako dlho to drzim. teda som pouzil pauzu (nie delay) a citam dotyk kazdych 300 ms. ale nefunguje to korektne - musim sa trafit do taktu.
Skusim to urobit cez pocitadlo dotyku.
Otazka - pouzit to pocitadlo, a podmienku , alebo ma na to ardas konkretnu funkciu ?

Zatial v je to vstave vid. prilohy, obrazoviek bude asi 6 a program ma uz asi 1200 riadkov a zo 300 este pribudne, zacinam sa v nom stracat :-D

Nazdar ,

Mas to naozaj pekne...
Ja som kupil dom v ktorom som zrekonstruoval vykurovanie a caka ma este komplexna rekonstrukcia.
Budem tam mat vetranie s rekuperaciou ,automatiku na zaluzie ,alarm ,atd...
Myslis ze by sme mohli spolupracovat na tomto projekte?
System by som testoval priamo na mojom dome.
Momentalne dom riadim IP RELE-http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363 ,ale prostredie je nevhodne...
S programovanim mam male skusenosti-v podstate len hobby.Profesionalne sa venujem sa elektrotechnike-priemyselne a domove elektroinstalacie.Samozrejme by bolo mozne kupit si hotove zariadenia ,ale ja si to chcem usit na mieru.A ak by sa nam podarilo zariadenie vyvinut na kvalitnu uroven ,tak to preniest do biznisu...

Na zaciatok by som sa opytal ,kde si kupil ARDUINO MEGA a ten pekny display...

Obrázok užívateľa
Príspevky: 133
Registrovaný: Štv 06. Nov 2014 12:06:09

Re: IQ domcek

Poslaťod budvar10 » Pia 28. Nov 2014 15:04:45

Arduino kúpiš v hocijakom lepšom obchode so súčiastkami, alebo na nete napr. RLX. Pozri sem: http://arduino.sk/viewtopic.php?f=3&t=135&sid=e02ded939a8f3bb9d8a899be5151b9f3. Budem mať pár kusov na predaj resp. na zákazku ak by bol záujem. Funguje presne ako Arduino, je to klon s ATmega1284P. Zasvätení vedia, že je to skvelý čip. A má aj určité výhody oproti 2560. Pozri popis. Mám aj Arduino Mega R3, tiež som chcel vytvoriť automatizáciu pre dom (aj na tom pracujem), ale časom som zistil nedostatky (hneď prvý, že MCU nemá vyvedené všetky piny a medzi inými chýba vstup pre RTC) a tak som si vytvoril vlastné.
Nemá síce toľko I/O (všetky aj tak využije málokto) a polovičnú flash, ale je to výkonnejší čip. Beží aj 20MHz a má SRAM 16kB.

:ugeek:

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: IQ domcek

Poslaťod tomXX » Pia 28. Nov 2014 18:30:10

dudo02 píše:A ak by sa nam podarilo zariadenie vyvinut na kvalitnu uroven ,tak to preniest do biznisu...


Pozri si napr. Loxone (http://www.loxone.com/cscz/start.html), ak chces nieco predavat v dnesnej dobe, musi to byt ina raketa. Ale drzim palce kazdemu :)
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Príspevky: 2
Registrovaný: Štv 27. Nov 2014 6:26:34

Re: IQ domcek

Poslaťod dudo02 » Sob 29. Nov 2014 19:05:04

No tie zariadenia su profesionalne a problemom takehoto systemu je cena.
V poslednej dobe sa ma pyta dost vela ludi na moznost inteligentnej instalacie.
Pokial je cena beznej elektroinstalacie v dome 2000€ ,tak s tymto systemom sa vysplha na 5000€ ,aj viac-zalezi od zlozitosti systemu.Zatial som nestretol cloveka ,ktory by mal zaujem.To si da imho instalovat len clovek ,ktory nevie co s peniazmi...

Preto by to chcelo jednoduchsi system ,ktoreho cena hardware by sa zmestila dajme tomu do 500€.

Budvar10-aka je cena modulu?

Obrázok užívateľa
Príspevky: 300
Registrovaný: Pon 19. Nov 2012 12:01:08
Bydlisko: HC/BA

Re: IQ domcek

Poslaťod tomXX » Sob 29. Nov 2014 19:59:40

dudo02 píše:No tie zariadenia su profesionalne a problemom takehoto systemu je cena.
V poslednej dobe sa ma pyta dost vela ludi na moznost inteligentnej instalacie.
Pokial je cena beznej elektroinstalacie v dome 2000€ ,tak s tymto systemom sa vysplha na 5000€ ,aj viac-zalezi od zlozitosti systemu.Zatial som nestretol cloveka ,ktory by mal zaujem.To si da imho instalovat len clovek ,ktory nevie co s peniazmi...

Preto by to chcelo jednoduchsi system ,ktoreho cena hardware by sa zmestila dajme tomu do 500€.

Budvar10-aka je cena modulu?


Ja nie som zrovna zástanca Loxone a podobne, ale neviem kto z nás ma na to, urobiť HW, web interface aj aplikácie pre Android a Apple. Ak to niekto urobí (skupina ľudí), tak ak chcú na tom aspoň niečo zarobiť, dostanú sa na podobnú cenu.

Ale osobne si myslím, že urobiť niečo relatívne jednoduché, spoľahlivé s jednoduchým ovládaním a hlavne bez miliónu možností nastavovania, to by sa dalo :) Len žiaľ nemám čas, možno na dôchodku :D
blog.sitepoint.sk - zaujímavé riešenia okolo Arduina

Obrázok užívateľa
Príspevky: 133
Registrovaný: Štv 06. Nov 2014 12:06:09

Re: IQ domcek

Poslaťod budvar10 » Pon 01. Dec 2014 11:30:01

@dudo02
:arrow: Máš SS.


Myslím, že tu trochu ide aj hobby a dobrý pocit z vykonanej práce. :)
Na internete sú veľmi pekné idey a projekty (napr. OpenEnergyMonitor) a cenovo skutočne vyzerajú veľmi lákavo. Naproti tomu komerčné zariadenia sú veľmi drahé a nielen na naše pomery. Často je cena len za nejaký základ a ak sa pridajú ešte tie vedľajšie "nepodstatné ale pre funkciu nepostrádateľné" maličkosti tak je to riadna pálka. Osobne si myslím, že tu je priestor na takéto zariadenia cca do 500e.

Ďalší

Späť na Automatizácia